Dr. Hatice İ.
Yayın Tarihi: 11.08.2023 | Güncelleme Tarihi: 22.01.2024

Mukus Nedir? Mukus Neden Oluşur ve Nasıl Geçer?

Derin bir nefes aldığınızda akciğerleri dolduran temiz hava, vücudun oksijen ihtiyacını karşılar. Buradaki temiz ifadesinin altını çizmekte fayda var. Tıp dilinde temiz hava “oksijence zengin” anlamına gelirken aslında dışarıdaki toz, polen gibi minik partiküllerden ve en önemlisi gözle görülmeyen bakteri, virüs gibi mikroorganizmalardan da arındırılmış hava anlamına da gelir.

Peki bu kadar fazla mikro yapıyla temas halindeyken, solunan hava akciğerlere nasıl arındırılmış halde iniyor? İşte “mukus” terimi tam da bu noktada devreye giriyor. Hastalık durumunda göğse doluluk hissi veren, öksürükle dışarı atma ihtiyacı hissedilen, halk arasında balgam olarak bilinen mukus sıvısı, esasında vücudun önemli koruyucu tabakasıdır. Gelin, “Mukus nedir?” , “Mukus neden oluşur ve nasıl geçer?” sorularına yanıt bulmak için mukusla ilgili detaylara yakından bakalım.

İçerikler (Gizle-)
  1. Mukus Nedir?

  2. Mukus Neden Oluşur?

  3. Mukus Nasıl Geçer?

Mukus Nedir?

“Mukus nedir?” , “Mukus ne demek?” diye araştırıldığında en basit tanımının, solunum yollarındaki  özelleşmiş hücreler tarafından salgılanan, yarı akışkan ve hafif yapışkan yapısı sayesinde solunum yollarını koruyan ve kayganlığını sağlayan sümüksü bir sıvı olduğunu görürsünüz1. Ayrıca yapısı yüksek oranda sudan oluşmakla birlikte dışarıdan gelen zararlıları kontrol etmek ve/veya yakalamak için çeşitli protein, şeker ve moleküller de içerir.2

Mukus Neden Oluşur?

Mukus Neden Oluşur?

Mukus akıntısı, vücutta yavaş ve sürekli devam eder. Bu akıntı hastalanana kadar fark edilmez2. Vücutta olması gerekenden fazla mukus sıvısı üretimi olduğunda mukus akıntısı olarak da geçen geniz akıntısı durumu oluşur. Mukus fazlalığı aslında vücudun alerji, astım, soğuk algınlığı gibi durumlara karşı vermiş olduğu bir tepkidir1.  Bu gibi durumlarda dışarıdan gelecek bir mikroorganizmayı ya da alerjeni uzaklaştırmak için mukus sıvısı miktarı artar, mukusun yapısı kalınlaşır. Solunum yoluna gelen partikülü yakalamak için gerçekleşen bu tepkiyi bireyler dışarıdan mukus fazlalığı olarak hisseder.

Fazla mukus sıvısı üretimi sadece enfeksiyonel sebeplerden değil yaşam tarzı değişiklikleri ve çevresel faktörlerden de kaynaklanabilir. Bu faktörler arasında; özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde kuru havaya sahip iç ortam, düşük su tüketimi sayılırken yetişkinlikte çay, kahve ve alkol gibi sıvı kaybına neden olabilecek sıvılar ve bazı ilaçlar sayılabilir.1

Balgam ve mukus terimleri birbirlerinin yerine kullanılıyor. Aslında balgam, bir enfeksiyon sırasında enfeksiyondan sorumlu virüsleri, bakterileri ve vücudun enfeksiyonla savaşan bağışıklık sistemi hücrelerini (akyuvarları) içeren yoğun kıvamlı mukustur.  Tek başına tehlikeli olmasa da çok olduğunda hava yollarını tıkayabilir. Balgam öksürükle dışarı atılabilmektedir ve buna tipik olarak burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi semptomlar da eşlik edebilir.3

Alerjik reaksiyonlar, bağışıklık sisteminin polen, toz veya hayvan tüyü gibi zararsız maddelere karşı vermiş olduğu tepkilerdir. Bu maddeler ile karşılaşınca hava yollarından salgılanan histamin adlı kimyasal uyarıcı alerjik belirtilerin oluşmasına sebep olur.  Bu nedenle, alerjik bünyeye sahip olan bireylerde vücutta fazladan mukus üretimi görülebilir.

Alerjik reaksiyonlar,

Northwestern Üniversitesi'nden alerji uzmanları; aşırı mukus fazlalığı durumunun burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısına sebep olduğundan ve bu durumun rahatsızlık verebileceğinden bahseder. Ayrıca, bebeklerde görülen burun akıntısının, burnun arkasındaki fazla mukusun toplanıp boğazın arkasından aşağıya doğru damlaması nedeniyle olduğunu ve öksürüğün yaygın nedenleri arasında yer aldığına da değinmişlerdir2. Hatta bebeklerde burun akıntısı ve burun tıkanıklığının viral enfeksiyonların en yaygın belirtisi olduğu bilinir.4

“Mukus nedir?” ve “Mukus nasıl oluşulur?” sorularına yanıt bulduktan sonra mukusun varlığı rahatsızlık vermeye başladığında nefes alabilmek ve yaşam kalitesini artırabilmek için “Mukus nasıl geçer?” sorusuna yanıt arayabiliriz.

Mukus Nasıl Geçer?

Mukus Nasıl Geçer?

Mukus fazlalığı durumlarında ilk önce altta yatan farklı sebepleri araştırmak için bir sağlık profesyoneline başvurmak, göğüs ve burundaki mukus nasıl temizlenir öğrenmek, önemlidir. Bu öneriler arasında aşağıdaki maddeler sayılabilir1:

  • Ilık, tuzlu su ile gargara yapmak: Evde kolaylıkla hazırlanabilecek bu karışım, boğazdaki mukusun yumuşatılmasına , temizlenmesine ve mikroorganizmaların öldürülmesine yardımcı olabilir.
  • Havayı nemlendirmek: Kuru hava solunum yolunu daha çok tahriş edip mukus sıvısı salgılanmasını engelleyebileceğinden havanın nemlendirilmesini sağlamak mukusun ince kalmasına destek olabilir.
  • Sıvı tüketimi: Mukusun yapısının çok büyük bir kısmı sudan oluştuğu için günlük sıvı özellikle sıvı tüketimini artırmak, mukusun akışkanlığına destek olur.
  • Yatarken başı yüksek tutmak: Düz yatmak geniz akıntısına sebep olacağı için rahatsızlık hissi verebilir. 
  • Dekonjestan (burun tıkanıklığını gidermek için kullanılan ilaçlar) kullanımından kaçınmak: Rahat nefes alınmasına yardımcı olsalar da mukusu azaltmayı zorlaştırabilecekleri için sıklıkla kullanılmaları önerilmez. Hem yetişkinlerde “Burundaki mukus nasıl temizlenir?” sorusuna yanıt bulmak hem de bebeklerde burun temizliği için hekime danışılması önerilir.
  • Tahriş edici maddelerden, kokulardan, kimyasallardan ve kirlilikten kaçınmak: Hava yollarının tahribatına yol açabileceği için uzak durulması faydalı olacaktır.
  • Sigaradan uzak durmak: Sigara kullanımı hem içeriğindeki oksidan (zararlı) maddeler nedeni ile farklı hastalıkların gelişimine sebep olabileceği hem de kronik solunum yolu enfeksiyonlarının temel nedeni olduğu için bırakılması önerilir. Havaya yaydığı dumanın etkisi ile de evdeki miniklerin solunum yolunu da etkileyebilir.
  • Beslenme düzeninin ayarlanması: Geleneksel kullanımlarda sarımsak, turp, elma gibi yüksek lifli gıdaların mukusun azaltılmasına yardımcı olduğu bilindiği için beslenme düzenine ekleyerek etkileri denenebilir. Bununla birlikte yağlı ve sütlü gıdalarında balgam oluşumunu arttırabileceği bilindiğinden bir süre tüketilmemesi önerilir.

Mukus sıvısı ile ilgili herhangi bir sorun yaşıyorsanız mutlaka bir sağlık profesyoneline danışmanızda fayda var. 

Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Benzer Blog Yazıları

Uzm. Dyt. Özgür G.
17.07.2024

Bebekler Neden Terler?

Bebeklerde terleme tıpkı yetişkinler ve çocuklarda olduğu gibi vücudun ısınan hücre ve dokuları serinletmesinin doğal bir yoludur.

Uzm. Dyt. Özgür G.
17.07.2024

Kolik Bebek Nedir? Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir?

Yenidoğan bebeğiniz nedenini anlayamadığınız bir şekilde, düzenli olarak ağlama nöbetleri mi geçiriyor?

 

Uzm. Dyt. Özgür G.
12.07.2024

Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

Yenidoğan bakımı, bebeği yaşamın ilerleyen dönemlerine hazırlamayı sağlar ancak bebeğin doğduğu ilk günler ebeveynler için endişe verici olabilir. 

Uzm. Dyt. Özgür G.
12.07.2024

Bebeklerde Nefes Darlığı Neden Olur?

Yenidoğan bebekler nefes alırken alışılmışın dışında sesler çıkarabilir ve solunumları düzenli olmayabilir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
26.06.2024

Bebeklerde Mide Üşütmesi Neden Olur?

Bebeklerde mide üşütmesi, özellikle yeni anne babalar için endişe verici bir durum olabilir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
26.06.2024

Bebeklerde Uyku Problemi Neden Olur

Bebekler doğdukları andan itibaren 24 saatlik zaman diliminin çoğunu uykuda geçirir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
26.06.2024

Bebeklerde Bağışıklık Sistemini Güçlendirme

Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmeleri için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaları son derece önemlidir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
25.06.2024

Bebeklerde Ateş Düşürme Yolları

Yenidoğanların ve bebeklerin bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmediği için bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olabilir.

SATIN ALMA

Noktaları

Aşağıda belirtilen il ve ilçe bilgilerini seçerek, size en yakın eczane adreslerine ulaşabilirsiniz.

İL

İLÇE