Uzm. Dyt. Özgür G.
Yayın Tarihi: 25.06.2024 | Güncelleme Tarihi: 25.09.2024

Bebeklerde Sinüs Temizleme Rehberi

Bebeklerde sinüs dolması, sıkça karşılaşılan bir sorundur. Hem yenidoğanlarda hem de bebeklerde dolu sinüs, herhangi bir sağlık probleminin belirtisi olmasa dahi beslenmeden uyku kalitesine pek çok şeyi olumsuz etkileyebilir. Aynı zamanda bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmediği için bebekler burun tıkanıklığına yol açan enfeksiyonlara ve alerjilere karşı daha hassas olabilir. İçeriğimizi okumaya devam ederek sinüs tıkanıklığının nedenlerini, belirtilerini ve bebeklerde sinüs temizleme yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

İçerikler (Gizle-)
  1. Bebeklerde Sinüs Neden Dolar?

  2. Bebeklerde Sinüs Dolması Belirtileri Nelerdir?

  3. Bebeklerde Dolu Sinüs Temizleme Yöntemleri

    1. Burnunu Temizleyin 

    2. Ortamdaki Nem Seviyesini Artırın

    3. Sıcak Banyo Yaptırın

    4. Evinizin Hava Kalitesini İyileştirin

    5. Sıvı Tüketimini Teşvik Edin

    6. Pozisyonuna Dikkat Edin

  4. Bebeğinizin Sinüslerini Temizlerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  5. Bebeklede Sinüs Tıkanıklığı İçin Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?

  6. Bebeklerde Sinüs Dolması Tehlikeli mi?

Bebeklerde Sinüs Neden Dolar?

Yenidoğanlarda dolu sinüs, burun pasajlarındaki amniyotik sıvının tam olarak boşalmamış olmasından kaynaklanabilir. Bu durum, doğumdan sonraki 2-3 gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Peki, daha büyük bebeklerde sinüs dolması nedir ve neden olur? Bebeklerde sinüs tıkanıklığı, genellikle soğuk algınlığı, alerjiler, kuru hava veya kötü hava kalitesi gibi faktörlerden kaynaklanır. Bu durum, bebeklerin rahat nefes almasını zorlaştırabilir, uyku ve beslenme düzenlerini bozabilir. Bebeklerde sinüs dolmasına neden olan diğer faktörler arasında doğuştan gelen septum deviasyonu (burun deliklerini ayıran kemik-kıkırdak karışımı nazal duvarın yanlış hizalanması) ve çeşitli enfeksiyonlar sayılabilir.1 2

Bebeklerde Sinüs Dolması Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerin hava yolları birbirine çok yakın olduğu için mevcut bir tıkanıklığın sinüste mi yoksa göğüste mi olduğunu anlamak zor olabilir. Bebeğin burnu akıyorsa veya burun içinde mukus varsa, sinüs tıkanıklığı söz konusu olabilir. Bebeklerde sinüs dolması belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Burun akıntısı
  • Burun çekme 
  • Koyu kıvamlı mukus
  • Sarı veya yeşil renkli mukus
  • Sesli nefes alma
  • Uyku sırasında horlama veya gürültülü nefes alma
  • Öksürük
  • Emerken ya da biberonla beslenirken zorluk çekme1 2

Bebeklerde Dolu Sinüs Temizleme Yöntemleri

bebeklerde sinüzit olur mu

Bebeklerde sinüs tıkanıklığı hangi nedenden kaynaklanırsa kaynaklansın, burun temizliği onu rahatlatır, beslenmesini ve uyumasını kolaylaştırır. Ancak bebeğinizin burnunu nasıl temizlediğiniz önemlidir, çünkü bazı teknikler burun mukozasında tahrişe yol açabilir. Bebeklerde burun temizleme yöntemleri, bebeğinizin burnunu güvenli bir şekilde temizlemenize yardımcı olabilir.

Burnunu Temizleyin

Evde sinüs temizleme için uygulamanız gereken ilk yöntem pratik kullanımlı nazal aspiratör ve serum fizyolojik yardımıyla burun tıkanıklığını açmaktır. Bunun için bebeğinizin burun deliklerine birer damla serum fizyolojik damlatın ve nazal aspiratörle içerideki sıvıyı çekin. Mukus kıvamı yumuşaksa serum fizyolojik olmadan da nazal aspiratörü kullanabilirsiniz. Peki, bebek burun aspiratörü zararlı mı? Nazal aspiratörü günde 3-4 kereden fazla kullanmamaya ve her kullanımdan sonra temizlemeye dikkat ettiğiniz sürece güvenle kullanabilisiniz. 

Bebeklerde burun temizleme için sadece serum fizyolojik de kullanabilir, basit bir uygulamayla bebeğinizi rahatlatabilirsiniz. Serum fizyolojik kullanırken bebeğinizi sırt üstü yatırın, her burun deliğine 3-4 damla serum fizyolojik damlatın. Birkaç saniye bekledikten sonra bebeğinizi dik konuma getirerek sinüslerinde biriken mukusun serum fizyolojikle birlikte akmasını sağlayın. Bebeğinizin burnunu mümkün olan en sakin anında temizleyin.

Ortamdaki Nem Seviyesini Artırın

Bebeklerde burun tıkanıklığı kış aylarında daha çok yaşanır. Bunun nedeni soğuk ve kuru havanın mukus salgısını artırmasıdır. Nemlendirici cihazlarla evinizdeki nem seviyesini artırarak mukusun parçalanmasına ve sinüs tıkanıklığının açılmasına yardımcı olabilirsiniz. Özellikle soğuk buhar, mukusu parçalamada daha etkilidir. Nemlendirici cihazları gün boyu çalıştırabilirsiniz ancak özellikle bebeğiniz uyurken kullanmak uyku kalitesini artırmaya yarayabilir.

Sıcak Banyo Yaptırın

Bebeklerde sinüs boşaltma için uygulanabilecek bir diğer pratik yöntem, sıcak bir banyo yaptırmaktır. Sıcak su burun tıkanıklığını azaltmaya yardımcı olabilir. Alternatif olarak sıcak suyla banyoda su buharı oluşturabilir ve bebeğinizle birkaç dakika banyoda oturarak sinüslerinin açılmasını sağlayabilirsiniz. Bunu günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.

Evinizin Hava Kalitesini İyileştirin

Evinizin hava kalitesinin düşük olması da bebeğinizde alerjiyi tetikleyerek burun tıkanıklığına nedeni olabilir. Bebeklerde sinüs akıntısı, kronik öksürüğü de beraberinde getirebilir. Bunu önlemek için sık sık toz alabilir ve HEPA filtreli hava temizleyici kullanabilirsiniz. Evcil hayvanınız varsa tüyleri ve tozu azaltmak için evinizi daha sık süpürmeniz de sinüs tıkanıklığını önleyebilir.

Sıvı Tüketimini Teşvik Edin

Bebeğinizin sinüsleri tıkalı olduğunda, mukusun ince kıvamda olması burnu temizlemeyi kolaylaştırır. Sıvı tüketimi bebeğin mukus kıvamını etkilediğinden anne sütü alan bebekleri emzirmek, mamayla beslenen bebeğiniz yalnızca emzirme veya biberonla besleniyorsa, burnunun temiz olduğundan emin olmak, mümkün olduğunca içmelerini sağlamak için yardımcı olabilir.

Pozisyonuna Dikkat Edin

Yetişkinlerde olduğu gibi bebeğiniz de yatay pozisyondayken sinüs tıkanıklığı artabilir. Mukusun burnundan doğal olarak akmasını sağlamak için bebeğinizi mümkün olduğunca dik tutmaya çalışın. Bebeğinizi kucağınızda taşıdığınız zamanların dışında sırtını ve boynunu destekleyecek şekilde 45 dakikalık açıyla yatırabilirsiniz. Ancak bu durumda bebeğinizin mutlaka gözetiminiz altında olması gerekir.3 4

Bebeğinizin Sinüslerini Temizlerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Enfeksiyon hastalıkları nedeniyle artan mukus üretiminin vücudun virüsü temizleme yolu olduğunu ve bebeğinizin yeme veya nefes alma yeteneğini ciddi şekilde etkilemedikçe sorun olmadığını unutmayın. Bebeğinizin sinüslerini temizlerken doktor önerisi olmadan dekonjestan burun spreyleri de dahil hiçbir ilaç kullanmamanız gerekir. Mentol, okaliptüs, kafur içeren merhemler ya da burun açıcı spreyler, iki yaş altı çocuklar için tehlikeli olabilir. Nazal aspiratör ya da diğer burun temizleyici aparatlarla burun temizleme işlemini günde 3-4 kere uygulayabilirsiniz. Daha sık uygulama, bebeklerin burun mukozasında tahrişe neden olabilir.3 4

bebeklerde sinüzit belirtileri

Bebeklede Sinüs Tıkanıklığı İçin Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?

Bebeğinizin sinüs tıkanıklığı birkaç gün içinde geçmezse veya burun tıkanıklığına aşağıdaki eşlik ederse bir doktora başvurmalısınız:

  • Her nefesin alışverişinde inleme veya homurdanma
  • Her nefes alışverişinde kaburgaların içe çökmesi
  • Burun deliklerinin genişlemesi
  • Beslenmeye engel olacak kadar hızlı ve zor nefes alma
  • Özellikle dudaklar ve tırnaklar çevresinde mavi renk 1 2

Bebeklerde Sinüs Dolması Tehlikeli mi?

Bebeklerde sinüs tıkanıklığı yaygın bir durumdur ve genellikle evde tedavi edilebilir. Ancak, bebeklerde dehidrasyon veya ciddi solunum problemleri gibi durumlar derhal tıbbi müdahale gerektirir. Şiddetli sinüs tıkanıklığı oksijen desteği veya ilaç tedavisi gerektiren bir durumu olabilir. Doktorlar, sorunu teşhis etmek için ekstra tahlil ve tetkikler isteyebilir. Bebeğinizin sağlığıyla ilgili herhangi bir endişeniz varsa bir doktora danışmalısınız.1 2

Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Benzer Blog Yazıları

Uzm. Dyt. Özgür G.
17.07.2024

Bebekler Neden Terler?

Bebeklerde terleme tıpkı yetişkinler ve çocuklarda olduğu gibi vücudun ısınan hücre ve dokuları serinletmesinin doğal bir yoludur.

Uzm. Dyt. Özgür G.
17.07.2024

Kolik Bebek Nedir? Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir?

Yenidoğan bebeğiniz nedenini anlayamadığınız bir şekilde, düzenli olarak ağlama nöbetleri mi geçiriyor?

 

Uzm. Dyt. Özgür G.
12.07.2024

Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

Yenidoğan bakımı, bebeği yaşamın ilerleyen dönemlerine hazırlamayı sağlar ancak bebeğin doğduğu ilk günler ebeveynler için endişe verici olabilir. 

Uzm. Dyt. Özgür G.
12.07.2024

Bebeklerde Nefes Darlığı Neden Olur?

Yenidoğan bebekler nefes alırken alışılmışın dışında sesler çıkarabilir ve solunumları düzenli olmayabilir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
26.06.2024

Bebeklerde Mide Üşütmesi Neden Olur?

Bebeklerde mide üşütmesi, özellikle yeni anne babalar için endişe verici bir durum olabilir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
26.06.2024

Bebeklerde Uyku Problemi Neden Olur

Bebekler doğdukları andan itibaren 24 saatlik zaman diliminin çoğunu uykuda geçirir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
26.06.2024

Bebeklerde Bağışıklık Sistemini Güçlendirme

Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmeleri için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaları son derece önemlidir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
25.06.2024

Bebeklerde Ateş Düşürme Yolları

Yenidoğanların ve bebeklerin bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmediği için bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olabilir.

SATIN ALMA

Noktaları

Aşağıda belirtilen il ve ilçe bilgilerini seçerek, size en yakın eczane adreslerine ulaşabilirsiniz.

İL

İLÇE