Bebeklerde Horlama Neden Olur? Nasıl Geçer?
Yeni doğan bebekler genellikle gürültülü nefes alırlar. Nefes alırken çıkardıkları ses horlama gibi gelebilir ve hatta bebeğiniz gerçekten horluyor olabilir. Özellikle bebeklerde uyurken horlama yaygın olarak görülür. Genellikle bu durum zararsız olarak kabul edilse de altta yatan ciddi bir sağlık probleminin de habercisi olabilir. Bebeklerde horlama hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar ile “Bebeklerde horlama sebepleri nelerdir?” ve “Bebeklerde horlama tedavisi nasıl olur?”sorularının cevabı için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
İçerikler (Gizle-)
-
Bebeklerde Horlama Neden Olur?
-
Bademcik İltihapları ve Adenoidler
-
Alerjiler
-
Astım
-
Sapmış Septum
-
Kilo Fazlalığı
-
Uyku Apnesi
-
Laringomalazi
-
-
Bebeklerde Horlama Nasıl Giderilir?
-
Burun Açıcı İlaçlar
-
Bademcik ve/veya Geniz Eti Alınabilir
-
Alerji İlaçları Kullanılabilir
-
Septoplasti Yapılabilir
-
Kilo Vermesi Sağlanabilir
-
Laringomalazi Tedavisi Yapılabilir
-
Bebeklerde Horlama Neden Olur?
Nefes alan bebeklerde horlama gibi ses duyulması yaygın bir durumdur. Henüz organları tam olarak gelişmeyen yeni doğan bebeklerde horlama, burun deliklerinin küçük olması nedeniyle daha gürültülü nefes alma şeklinde açıklanabilir. Bebek büyüdükçe burun deliklerinin boyutu da artar ve nefes alırken meydana gelen ses azalabilir. Ayrıca burun deliklerinin tıkalı olması bebeklerin nefes almasını zorlaştırabilir ve bebeklerde horlama benzeri sesler duyulmasına neden olabilir.1 Bebeklerde horlama sebepleri aşağıdakileri içerebilir:
Bademcik İltihapları ve Adenoidler
Çocuk ve bebeklerde horlama nedenleri arasında boğaz iltihaplanmaları yer alır. Boğaz dokusunun enfeksiyon nedeniyle hacim kazanması nefes almayı zorlaştırarak horlamaya yol açabilir.
Alerjiler
Bebeklerde horlama alerji kaynaklı olabilir. Havadaki toz akarları, evcil hayvanların deri ya da kıl döküntüleri, polen ve kimyasal bileşenler alerjilere yol açabilir. Alerjinin neden olduğu iltihaplanma burun tıkanıklığı meydana getirerek horlamayı tetikleyen solunum sorunlarına neden olabilir.
Astım
Astım, solunum yollarında daralma ve şişmeye neden olarak boğaz ve burun dokusundaki mukusu artırabilir. Artan mukus bebeğin nefes almasını zorlaştırarak horlamaya neden olabilir.
Sapmış Septum
Kıkırdak ve kemik dokudan oluşan nazal septum, burnu sağ ve sol olmak üzere 2 bölgeye ayırır. Septumdaki sapmalar ya da eğriler, bebeğin nefes almasını zorlaştırabilir ve bebekte horlama görülmesine neden olabilir.
Kilo Fazlalığı
Aşırı kilo problemi yaşayan yenidoğan, 1 ya da 2 yaş bebeklerde horlama görülme oranı daha yüksek olabilir. Boyun bölgesindeki yağ dokusunun fazlalığı boğaza baskı yapabilir ve bu basınç hava yollarını daraltarak nefes almayı zorlaştırabilir.
Uyku Apnesi
Çocuklar geceleri öksürerek ya da nefes nefese kalarak uyanıyorsa bu durum uyku apnesine işaret edebilir. Uyku apnesi nefes almayı zorlaştıran ciddi bir sağlık problemidir. Horlamaya ek olarak bebeklerde aşağıdaki belirtiler de söz konusu ise uyku apnesinden söz edilebilir:
- Yatak ıslatma
- Göğüste ağrılı yanma hissi
- Gece terlemeleri
- Uyurken sık kol veya bacak hareketleri.2
Laringomalazi
Bebeklerde horlama, boğaz dokularının yumuşaması ile karakterize laringomalazi sonucu gelişebilir. Laringomalazi durumunda gırtlak yapısı bozulur ve sarkar, bu da dokuların hava yolu açıklığını kapatmasına ve kısmen tıkanmasına neden olarak horlamaya yol açabilir. 1
Bebeklerde Horlama Nasıl Giderilir?
Bebeklerde horlama yaygın görülen ve genellikle ciddiye alınmayan bir durumdur. Ancak aşağıdaki belirtiler ciddi bir sağlık sorununa işaret edebilir ve bu durumda mutlaka bir doktordan yardım almanız gerekebilir:
- Bebeğinizin haftanın büyük bir çoğunluğunda geceleri horlaması
- Horlama sesinin yüksek olması
- Bebeğin uyurken ağzının açık olması ve çenesi ya da boynunu uzatması
- Bebeğinizin uyku sırasında duraksaması ve nefesinin kesilmesi.2
Bebeklerde horlama sebepleri, tedavi yöntemini belirler. Bebeklerde horlama için aşağıdaki çözümler önerilebilir:
Burun Açıcı İlaçlar
Bebeklerde burun tıkanıklığı ve horlama için tuzlu damlalar kullanılabilir. Burun tıkanıklığının nedeni bebeğin gelişmekte olan burun delikleri olabilir. Burun tıkanıklığı nedeniyle gelişen horlama genellikle bebeğin yaşı büyüdükçe kendiliğinden azalır. Doktor tarafından önerilen burun açıcı damlalar eğer horlama konusunda etkili değilse ve bu damlalar sesleri daha da kötüleştirir ise mutlaka doktora danışılmalıdır.
Bademcik ve/veya Geniz Eti Alınabilir
Bademcikler ve/veya geniz eti nedeniyle gelişen bebeklerde horlama, bebeğin uyku durumunu ciddi şekilde etkilerse ameliyatla alınabilir. Tonsillektomi ve adenoidektomi adı verilen işlemlerle bademcikler ve adenoidler çıkarılabilir. Bu işlem hakkında karar doktor tarafından verilmelidir.
Alerji İlaçları Kullanılabilir
Bebekte horlama nedenleri arasında yer alan alerji, doktor kontrolünde verilen alerji ilaçları ile önlenebilir. Ayrıca bebekte alerjiye neden olabilecek deterjan, parfüm, sabun, krem gibi ürünlerin kullanımı kesilmelidir. Non alerjik ürünlerle bebeğinizi temizlemeli ve hipoalerjenik kıyafetler ile nevresim kullanarak alerjenlere maruz kalma riskini azaltmalısınız.
Septoplasti Yapılabilir
Bebeğinizde doğumsal ya da sonradan kazanılmış septum eğriliği horlamaya neden olabilir. Minimal düzeydeki septum sapmaları genellikle tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden geçer. Ancak bebek septum sapması nedeniyle nefes almada zorlanarak horlar ve bu durum uyku sorunlarına yol açarsa septoplasti denilen bir işlemle septum düzeltilebilir.
Kilo Vermesi Sağlanabilir
Bebek ya da çocuktaki aşırı kilolar horlama nedeni olabilir. Bu durumda bebeğin sağlıklı beslenmesine dikkat ederek kilo vermesini sağlayabilir ve yağ dokusunun boğaza yaptığı baskının önlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Laringomalazi Tedavisi Yapılabilir
Laringomalazi, genellikle bebek büyüdükçe kendiliğinden geçme eğilimindedir. Ancak bazı bebeklerde solunumu ve yemek yemeyi ciddi anlamda engelleyebilir. Şiddetli laringomalazi yaşayan bebekler için solunum tüpü kullanılabilir ya da laringotrakeal rekonstrüksiyon denilen cerrahi bir işlemle tedavi sağlanabilir.
Bunlara ek olarak bebeğinizin uyku apnesi nedeniyle horladığından şüpheleniyorsanız en kısa zamanda doktorunuza danışmanız önemlidir. Uyku apnesi sadece nefes almayı zorlaştırarak horlamaya neden olmakla kalmaz bebeğin gelişimi için gerekli uykuyu da engelleyerek büyüme ve gelişme sorunlarına yol açabilir. Bebekte horlama problemlerini tedavi etmek için uyku testleri yapılabilir. Ayrıca solunum yollarının doğrudan görüntülenmesini sağlamak amacıyla endoskopik muayeneler, akciğerleri değerlendirmek için solunum fonksiyon testleri, BT taramaları ve MR testleri doktor tarafından istenebilir.(1)(2)
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Benzer Blog Yazıları
SATIN ALMA
Noktaları
Aşağıda belirtilen il ve ilçe bilgilerini seçerek, size en yakın eczane adreslerine ulaşabilirsiniz.