Uzm. Dyt. Özgür G.
Yayın Tarihi: 18.07.2023 | Güncelleme Tarihi: 17.01.2024

Bebekler Neden Ağlar?

Bebek sahibi olanların bebeklerinden aldıkları ilk tepki kuşkusuz ağlamalarıdır. Bebek ağlaması, zaman zaman üzücü, sinir bozucu ve yorucu olabilir. Neyin yanlış olduğunu çözmekte zorlanabilir ve kendinizi çaresiz hissedebilirsiniz. Ancak bu durum tamamen doğaldır ve çocuk yetiştirmenin önemli bir parçasıdır. Bebekler hayatlarının ilk üç ayında daha çok ağlar. Günde ortalama 2-3 saat süren ağlama nöbetleri zamanla azalır. Peki, bebekler neden ağlar? Bebek ağlaması çeşitleri ve bebeklerin ağlama sebepleri hakkında detaylı bilgiler için okumaya devam edin. 

İçerikler (Gizle-)
  1. Bebekler Neden Ağlar?

    1. Aç Olabilir

    2. Yorgun Olabilir

    3. Altını Değiştirmenizi İsteyebilir

    4. Sarılmanıza İhtiyaç Duyabilir

    5. Ağrısı Olabilir

    6. Ortam Sıcaklığı Rahatsız Etmiş Olabilir

    7. Gaz Sancısı Olabilir

  2. Ağlayan Bebek Nasıl Yatıştırılır?

  3. Bebek Ağlaması Hakkında Merak Edilen Diğer Detaylar

    1. Bebekler Neden Doğar Doğmaz Ağlar?

    2. Bebekler Emerken Neden Ağlar?

    3. Bebekler Birini Görünce Neden Ağlar?

    4. Bebekler Altı Açılınca Neden Ağlar?

    5. Bebekler Neden Ağlayarak Uyanır?

Bebekler Neden Ağlar?

bebekler neden ağlar

İstisnasız tüm bebekler ağlar. Bazen hiçbir neden yokken sıkıldığı ve ilgiye ihtiyaç duyduğunda bazen ise canını acıtan, huzurunu bozan bir durum karşısında ağlayabilir. Bebek ağlaması aslında bebeğinizin size ihtiyaç duyduğu anlamına gelir. İletişim kurabilmesinin tek yolu ağlamaktır. Bazen bebeğinizin ne istediğini çözmek oldukça kolay olabilir, bazen ise nedenini bilmediğiniz büyük bir çaresizlik yaşayabilirsiniz.(2) İşte bebekler neden ağlar sorusuna cevap olabilecek bebeklerin ağlama sebepleri:

Aç Olabilir

Bebeğinizi yeni beslediğiniz halde ağlamasının nedeni acıkması olabilir. Bebeklerin mideleri oldukça küçüktür ve tek seferde yalnızca belirli miktarda süt ya da mama alabilir. Bu nedenle kısa süre sonra tekrar acıkabilir. Bebeğinizin acıktığında yaptığı davranışları izleyerek ağlamasına gerek kalmadan beslemeyi deneyebilirsiniz. Örneğin bebeğinizin dudaklarını yalaması, ağzına ellerini götürmesi ya da ağzıyla meme araması acıktığının bir işareti olabilir.

Yorgun Olabilir

Bebeğinizin küçük bedeni yorgun düştüğünde ve uykuya ihtiyacı olduğunda öfkelenebilir, ağlayarak yorulduğunu haber verebilir. Ona hafifçe sarılmak, okşamak ve yatağına yatırmak uyumasına ve dinlenmesine yardımcı olabilir.

Altını Değiştirmenizi İsteyebilir

Bebeğiniz altını kirlettiğinde meydana gelen ıslaklık bebeği rahatsız edebilir. Aynı zamanda ıslak bez bebeğin cildini tahriş ederek pişiğe neden olabilir.

Sarılmanıza İhtiyaç Duyabilir

Bebekleri kendilerini güvende hissetmek için ebeveynlerinin ona sarılmasına ihtiyaç duyabilir. Bebeğiniz ağladığında ona sarılarak kendini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Ağrısı Olabilir

bebekler neden ağlayarak uyanır

Bebekler neden ağlar sorusunun en somut cevabı ağrısının olmasıdır. Vücudunun herhangi bir bölgesinde yaşadığı rahatsızlık hissi ya da ağrı bebeğin ağlamasına neden olabilir. Ağrının nedenini bulmakta zorlanıyorsanız en kısa sürede doktora götürmeniz oldukça önemlidir.

Ortam Sıcaklığı Rahatsız Etmiş Olabilir

Bebeğinizi hava şartlarına uygun giydirmediğinizde örneğin yazın çok kalın kıyafetler giydirdiğinizde vücut sıcaklığı artar ve bebeğiniz rahatsız olup ağlayabilir. Aynı şekilde kışın daha ince kıyafetler giydirdiğinizde ise üşüyebilir ve bu durum da bebeği rahatsız ederek ağlamasına neden olabilir.

Gaz Sancısı Olabilir

Bebeklerin sindirim sistemleri henüz tam olarak gelişmemiştir. Besinlerin sindirimi sonucu oluşan gaz mide ve bağırsaklarda şişkinliğe ağrıya neden olabilir. Bu durum bebeği rahatsız ederek ağlamasına yol açabilir. 1

Ağlayan Bebek Nasıl Yatıştırılır?

bebekler uykusunda neden ağlar

Bebek ağlaması ebeveynleri hem endişelendirir hem de rahatsız eder. Ağlayan bebeği yatıştırmak için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz:

  • Bebeğiniz her ağladığında onu kucağınıza alabilir ve sakinleşmesi için ona sarılabilirsiniz.
  • İlk 3 aylık dönemde bebeğinizin ağlama nedeni genellikle açlık hissi ile alakalıdır. Her ağladığında onu emzirmeyi ya da mama vermeyi deneyin. Anne sütündeki bazı bileşenler bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olabilir. Bebeklerin uykuda ağlaması genellikle açlık nedeniyle olur. Bebeğinizi sık sık beslediğinizden emin olun.
  • Bebeğiniz ağladığında onu sakinleştirmek için ses tonunuzu yumuşatın, ninni ya da şarkı söylemek onun sakinleşmesine yardımcı olabilir.
  • Bebeğin ağlaması gaz sancısından kaynaklanabilir. Gazını çıkartmak için bebeğinizi kucağınıza alın ve sırtına hafif masaj yapın.
  • Bebeğiniz altını ıslattığı için ağlıyorsa hemen altını değiştirin ve bir süre altını bağlamadan vakit geçirmesini sağlayın. Bu sırada karnına bebek yağı ile masaj yapabilirsiniz.
  • Bebeğiniz ağlama nöbetleri geçiriyorsa onu araba ile gezmeye çıkarabilir, temiz hava almasını sağlayarak rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Bebeklerin uyurken ağlaması sık rastlanılan bir durumdur. Bebeğinizi uyandırmadan yanında olduğunuzu hissettirmek için elini tutabilir, yanağını okşayabilirsiniz.1

Bebek Ağlaması Hakkında Merak Edilen Diğer Detaylar

Bebeklerin ağlaması genellikle onları ağlatan sorun ortadan kalktığında kesilir. Örneğin açlıktan ağlıyorsa bebeğinizi beslediğinizde ağlaması durur. Sorun uykusuzluk ise uyuduğunda, altı kirli ise değiştirildiğine sakinleşir. Ancak bazı durumlarda bebeğin ağlama nedenini bilmek imkansız olabilir. Böyle bir durumda en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz bebeğin genel sağlık durumunun korunması açısından önemlidir. Bebek ağlaması hakkında merak edilen diğer detaylar şunlardır:

Bebekler Neden Doğar Doğmaz Ağlar?

bebekler uyurken neden ağlar

Yeni doğan bebek ağlaması, bebeğin hayatta olduğunun göstergesidir. Bir zafer çığlığı olarak kabul edilebilen ağlama, aslında bebeğin ilk nefes aldığında ciğerlerinde hissettiği soğuk havadan kaynaklanır. Bebek anne rahminden çıkar çıkmaz hava yolunu tıkayan sıvıyı dışarı atar ve ciğerlerini hava ile doldurur. Göbek bağı ile bağlantısı kesilen bebek, oksijeni doğrudan akciğerlerine çeker ve bu durum ilk anda hafif bir acı hissi yaratır. Ardından gelen ağlamalar ise dünyaya adım atmanın verdiği şok hissi olabilir.3

Bebekler Emerken Neden Ağlar?

Bebeklerin emzirme sırasında ağlamaları yaygın bir durumdur. Genellikle açlık nedeniyle öfkelendiklerinden dolayı ağlayabilirler. Ayrıca sütün akışını yönetmekte yaşadığı sorunlarda ağlamalarına neden olabilir. Örneğin sütün aşırı bol olması boğazlarından aşağı hızlı bir şekilde akmasına ve nefes kontrolünü sağlamada sorun yaşamalarına yol açabilir. Aynı şekilde sütün az olması ve memeyi emme çabalarının sonuçsuz kalması da sinirlenmelerine ve ağlamalarına neden olabilir.4

Bebekler Birini Görünce Neden Ağlar?

Bebekler aile fertleri dışında birini gördüklerinde güven kaygısı yaşar ve yabancı korkusu nedeniyle ağlamaya başlayabilir. Bebeğinizin yabancılara verdiği bu tepki oldukça doğaldır. Genellikle bebekler 5-6 aylık olduklarında yabancı korkusu gelişir ve 10 aylık oluncaya kadar devam edebilir. Yabancı korkusunu yenmek için diğer insanlarla sağlıklı ilişkiler kurmasına yardımcı olabilirsiniz. Genellikle 2 yaşına doğru bu korku azalır ancak çocuğun karakterine göre daha uzun zaman da alabilir.5

Bebekler Altı Açılınca Neden Ağlar?

bebek neden ağlar

Bebekler, özellikle yenidoğan bebekler, altları açıldığında ortamın soğuk olması nedeniyle ağlayabilir. Ayrıca yenidoğan henüz alt bağlama kavramına aşina olmadığı için strese girebilir ve kendini güvensiz hissederek ağlayabilir. Bebeğinizin altını daha sıcak bir ortamda değiştirerek ağlamasının önüne geçebilirsiniz. 
Bir başka neden de bebeğin altını değiştirdiğiniz sırada aç olmasıdır. Bebeğinizi besledikten sonra altını değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bazı bebekler altları değiştirilirken kendilerini kısıtlanmış hissedebilir, bu duygu onların sinirlenmesine yol açarak ağlamasına neden olabilir. Bir diğer neden de pişik problemidir. Bebekte pişik olması altını değiştirme sırasında hasar gören cildin tahriş olmasına ve bebeğin canının yanmasına neden olabilir. 6

Bebekler Neden Ağlayarak Uyanır?

Bebeklerin uyandıklarını haber verebilmelerinin tek yolu ağlamaktır. İlgi çekmek ve uyandığını haber vermek için ağlıyor olabilir. Bunlara ek olarak diş çıkarma ya da acıkma nedeniyle de ağlayarak uyanma görülebilir. Genellikle 9 aylıktan küçük bebekler, fiziksel ihtiyaçlarının karşılanması için uyandıklarında ağlar. Ancak daha büyük bebekler, ayrılık kaygısı nedeniyle ağlayarak uyanabilir. Bebeğinizin ağlayarak uyanma nedeniyle ilgili endişeleriniz var ise doktorunuzdan yardım alabilirsiniz. 7

Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Benzer Blog Yazıları

Uzm. Dyt. Özgür G.
17.07.2024

Bebekler Neden Terler?

Bebeklerde terleme tıpkı yetişkinler ve çocuklarda olduğu gibi vücudun ısınan hücre ve dokuları serinletmesinin doğal bir yoludur.

Uzm. Dyt. Özgür G.
17.07.2024

Kolik Bebek Nedir? Kolik Bebek Belirtileri Nelerdir?

Yenidoğan bebeğiniz nedenini anlayamadığınız bir şekilde, düzenli olarak ağlama nöbetleri mi geçiriyor?

 

Uzm. Dyt. Özgür G.
12.07.2024

Yenidoğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

Yenidoğan bakımı, bebeği yaşamın ilerleyen dönemlerine hazırlamayı sağlar ancak bebeğin doğduğu ilk günler ebeveynler için endişe verici olabilir. 

Uzm. Dyt. Özgür G.
12.07.2024

Bebeklerde Nefes Darlığı Neden Olur?

Yenidoğan bebekler nefes alırken alışılmışın dışında sesler çıkarabilir ve solunumları düzenli olmayabilir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
26.06.2024

Bebeklerde Mide Üşütmesi Neden Olur?

Bebeklerde mide üşütmesi, özellikle yeni anne babalar için endişe verici bir durum olabilir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
26.06.2024

Bebeklerde Uyku Problemi Neden Olur

Bebekler doğdukları andan itibaren 24 saatlik zaman diliminin çoğunu uykuda geçirir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
26.06.2024

Bebeklerde Bağışıklık Sistemini Güçlendirme

Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmeleri için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaları son derece önemlidir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
25.06.2024

Bebeklerde Ateş Düşürme Yolları

Yenidoğanların ve bebeklerin bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmediği için bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı daha savunmasız olabilir.

SATIN ALMA

Noktaları

Aşağıda belirtilen il ve ilçe bilgilerini seçerek, size en yakın eczane adreslerine ulaşabilirsiniz.

İL

İLÇE