Dr. Hatice İ.
02.10.23

Bebeklerde Burun Aspiratörü Zararlı mı?

Yenidoğanlarda ve bebeklerde burun tıkanıklığı sık görülen bir durumdur. Burun tıkanıklığı, fazla mukusun burun içinde ve hava yollarında birikmesi sonucu oluşur. Bebeğinizi rahatsız eden bu durum, hırıltılı nefes alışverişine ve beslenme sorunlarına neden olabilir. Evde uygulayabileceğiniz basit çözümlerle bebeğinizin burnunu açarak rahat nefes almasına yardımcı olabilirsiniz. Bebek odasında hava nemlendirici kullanmak, bebeğe ılık banyo yaptırmak, burun aspiratörü ve izotonik su kullanmak gibi yöntemler bebeklerde, burun tıkanıklığını açmanın en kolay yolları arasındadır. 1 Özellikle kolay kullanımı sayesinde burun aspiratörü ile kısa sürede bebeğinizin burnundaki fazla mukusu temizleyebilirsiniz. Peki, burun aspiratörü zararlı mı? Burun aspiratörü kullanımı hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

İçerikler (Gizle-)
  1. Bebeklerde Burun Aspiratörü Kullanımı Zararlı mı?

  2. Yenidoğan Bebeklerde Burun Aspiratörü Kullanmak Zararlı mı?

Bebeklerde Burun Aspiratörü Kullanımı Zararlı mı?

Bebeklerde burun temizleme aspiratörü, anne babaların burun tıkanıklığını açarak bebeklerini rahatlatmak için sık sık kullandıkları bir aksesuardır. Bu işlevsel aksesuar hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız “Bebek Burun Aspiratörü Nedir?” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz. Burun aspiratörü bebek için zararlı mı sorusunun cevabına geçmeden önce bu aksesuarı kısaca tanıyalım.

Son yıllarda kullanımı giderek artan burun aspiratörü modelleri, geçmişte popüler olan ve hala yaygın olarak kullanılan burun temizleme pompalarından daha etkili ve pratik olmasıyla öne çıkar. Uca doğru daralan bir tüple birlikte bu tüpe bağlanan bot ve ağızlıktan oluşan bu aksesuarla burundaki mukusu emme gücü, el yerine ağızla oluşturulur. Burun temizleme aspiratörlerinin tüp kısmında genellikle tek kullanımlık filtreler kullanılır. Ağızdan nefes gücüyle çekilen mukus, bu filtrelerde birikir. Pille ya da elektrikle çalışan bebek burun aspiratörü modelleri ise aynı işlemi nefes gücüne ihtiyaç duymadan gerçekleştirmenizi sağlar.

Bebeklerde Burun Aspiratörü Kullanımı Zararlı mı?

Gelelim, bebekler için burun aspiratörü zararlı mı sorusunun cevabına… Burun aspiratörünün bebeğin burnuna zarar vermemesi için birkaç noktaya dikkat etmek gerekir. Öncelikle tüpün eğik ucunu bebeğinizin burun deliğinin girişine yerleştirin, burnun iç kısımlarına kadar ilerletmeyin. Ağızlık kısmından nefesinizle mukusu çekerken fazla sert nefes almamaya özen gösterin. Elektrikle ya da pille çalışan burun aspiratörü kullanıyorsanız düşük çekiş gücünü tercih edebilirsiniz. Bu sayede bebeğinize zarar vermeden mukusu çekebilirsiniz. Tüpü burun içerisinde çok ileri iterseniz ya da mukusu çok şiddetli nefes alarak çekerseniz bebeğinizin burun mukozasını tahriş edebilirsiniz.2 3

Kısacası “Burun aspiratörü zararlı mı?” sorusuna cevaben bu aksesuarın doğru ve dikkatli kullanımla zararsız olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca burun aspiratörü ile birlikte mukusu yumuşatmak için izotonik su ile burun temizleme yöntemini de deneyebilirsiniz. Sodyum klorür olarak da bilinen izotonik su spreyini bebeğinizin burnuna sıktıktan hemen sonra yumuşayan mukusu aspiratör ile çekebilirsiniz. İzotonik su hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için “Sodyum Klorür Ne İşe Yarar?” başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Yenidoğan Bebeklerde Burun Aspiratörü Kullanmak Zararlı mı?

Yenidoğan Bebeklerde Burun Aspiratörü Kullanmak Zararlı mı?

Burun boşluğundaki kan damarlarının ve dokuların fazla sıvı ile dolması nedeniyle yenidoğan bebeklerin burnu sıklıkla tıkanabilir. Yenidoğanlarda burun tıkanıklığı özellikle gece saatlerinde artabilir. Ayrıca burun tıkanıklığının uzun sürmesi durumunda sinüzit gibi enfeksiyonlar da meydana gelebilir. Burun tıkanıklığı yenidoğanın hem uyku kalitesini bozabilir hem de beslenmesini olumsuz etkileyebilir.4 Bebeğin rahat edebilmesi için burnunun temizlenmesi önemlidir. Peki, yenidoğan bebeklerde burun aspiratörü zararlı mı? 

“Bebeklerde burun aspiratörü kullanımı zararlı mı?” sorusunun cevabında olduğu gibi yenidoğanlarda da aspiratörün doğru kullanımına dikkat ederek burnu tahriş etmemek önemlidir. Yenidoğan bebeğinizin burnunu tahriş etmemek için aspiratörü günde üç ila dört kezden fazla kullanmayın. Tüm bunlara ek olarak her kullanımdan sonra burun aspiratörünü temizlemeyi unutmayın, böylece bebeğinizde viral ya da bakteriyel enfeksiyon atlatmışsa yeniden bulaşma riskini önlersiniz.2

Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Benzer Blog Yazıları

Dr. Hatice İ.
02.10.2023

Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Anne Sütü İyi Gelir mi?

Anne sütü, hem yenidoğanlar hem de bebekler için en önemli ve fonksiyonel besin kaynağıdır. 

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
20.09.2023

Bebeklerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir Orta Kulak İltihabı Nasıl Geçer

Üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben, acil servislere en sık başvuru nedenlerinden biri orta kulak enfeksiyonlarıdır. 

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
20.09.2023

Bebeklerde Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde besin alerjisi belirtileri olup olmadığının anlaşılması zor olabilir. 

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
20.09.2023

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Oluşturulur?

Bebeklerde uyku düzeni, onların sağlıklı gelişiminin önemli bir parçası olarak kabul edilir. 

Dr. Hatice İ.
21.08.2023

Bebekler İçin Oda Sıcaklığı Ne Olmalıdır?

Bebekler için ideal oda sıcaklığı, bebeğin sağlığı ve huzuru için dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir.

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
21.08.2023

Sodyum Klorür Nedir? Nasıl Kullanılır?

Burun tıkanıklığı, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve birçok hastalıkla ilişkilendirilen belirtilerden biridir.

Dr. Hatice İ.
11.08.2023

Mukus Nedir? Neden Oluşur ?

Derin bir nefes aldığınızda akciğerleri dolduran temiz hava, vücudun oksijen ihtiyacını karşılar. 

Uzm. Dyt. Özgür G.
18.07.2023

Prematüre Bebek Bakımı Nasıl Olur?

Bebeklerin anne karnında tam olarak gelişimini tamamlayabilmesi için 39 haftaya ihtiyacı vardır.

SATIN ALMA

Noktaları

Aşağıda belirtilen il ve ilçe bilgilerini seçerek, size en yakın eczane adreslerine ulaşabilirsiniz.

İL

İLÇE